Her får du litt informasjon om det som skjer på gravplassen i forbindelse med begravelsen og i tiden etterpå.
Likt for alle
Det er viktig å understreke at på gravplassene har alle innbyggere i kommunen helt like rettigheter og plikter. Dermed gjelder det samme regler og plikter for alle, uansett tros- og livssynsståsted.
Hvilken grav skal man bruke?
Når de pårørende har sagt hvilken gravplass avdøde skal gravlegges på er det kun gravplassforvaltningen som har anledning til å ta ut hvor graven skal plasseres.
Senking av kiste
I utgangspunktet skal kisten senkes helt ned i graven under avslutning av begravelsesseremonien.
Nedsetting av urne
Ved bisettelse og påfølgende kremasjon skal urnen settes ned innen 6 måneder etter dødsfallet. Etter kremasjon blir urnen sendt til trygg oppbevaring hos oss i gravplassmyndigheten. Når vi mottar urnen vil vi ta kontakt med pårørende for å avtale tidspunkt for urnenedsettelsen. De fleste urner blir satt ned i sommerhalvåret men vi kan også sette ned urner i vinterhalvåret.
Mange lurer på hvordan en urnenedsettelse foregår. Det er ingen faste regler eller tradisjoner for seremoni i forbindelse med urnenedsettelse. Det varierer fra at pårørende ikke ønsker å være til stede ved nedsettelsen til at det er mange som møter opp og det synges og holdes taler ved urnegraven. Dette er helt opp til de pårørende. Gravplassmyndigheten stiller med en fra betjeningen som møter de pårørende og gir dem urnen. Hvis pårørende ønsker det kan betjeningen senke urnen ned i hullet, men dette kan også noen fra de pårørende gjøre. Ta kontakt for mer informasjon om dette.
Hva skjer med blomstene?
I de fleste begravelser vil det følge en del kranser og andre blomster med fra seremonistedet til gravplassen. De fleste av blomstene vil følge med kisten ned i graven når graven lukkes igjen. Gravplassforvaltningen har tatt en beslutning om at det skal ligge igjen kun 4-5 kranser/buketter oppå graven. Dette er begrunnet i følgende:
- De fleste gravplassene i Nærøysund har et problem med at rådyr forsyner seg av kransene og roter til på de nye gravene.
- Større mengder med kranser og blomster vil gjøre at rådyr blir enda mer motivert til å komme til gravplassen for å spise blomster, også i etablerte blomsterbed på andre graver.
- Mye vind kan blåse blomster og sløyfer utover gravplassen.
Rådyr er veldig glad i roser og tulipaner så det kan være lurt å unngå dette der det er problemer med rådyr.
Betjeningen på gravplassen tar i utgangspunktet bort blomstene ca 1-2 uker etter begravelsen. Ta kontakt hvis du ønsker å avtale noe annet.
Gravminner
Gravminner blir vanligvis satt opp i sommerhalvåret. Rett etter begravelsen setter betjeningen opp et kors på graven med avdødes navn på. Dette korset blir stående fram til leverandør av gravminne har montert gravminnet. Se gravplassvedtektene for informasjon om regler for størrelse og utforming av gravminner.
HER finner du gravferdsloven.