Regler for festeavgiften


Hvilke regler må vi forholde oss til når det gjelder festeavgiften?

 

Regler for festeavgiften

Når en person gravlegges så har vedkommende i utgangspunktet 20 år frigravsperiode der det ikke skal betales festeavgift for graven de første 20 årene. Unntaket er når det reserveres plass ved siden av den gravlagte. Da betales det festeavgift i 10-årsperioder for den reserverte plassen fra det året gravlegging av den første finner sted, uavhengig av hvilket tidspunkt den reserverte graven senere tas i bruk.

Når to personer, vanligvis ektefeller, er gravlagt i graver ved siden av hverandre, så betaler man festeavgift for 2 graver. Hvis man benytter bare 1 grav ved at ektefelle nummer to settes ned  den førstes grav betaler man bare festeavgift for 1 grav. Dette er oftest aktuelt hvis den lengstlevende kremeres og urne settes ned på ektefellens kistegrav. I enkelte tilfeller, når det har gått lang tid mellom dødsfallene, kan også lengstlevendes kiste settes ned  ektefellens kistegrav. Da har man bare benyttet en grav og betaler dermed festeavgift bare for 1 grav.

 

Eksempel: Hvis for eksempel en mann dør i 2022 og hans kone ønsker å reservere gravplass ved siden av sin mann, må hun betale festeavgift på den reserverte gravplassen fra samme år som sin manns begravelse, altså fra 2022. Hvis kona i etterkant dør i for eksempel 2030, vil det da være 2 år igjen av den festeavgiftsperioden på 10 år hun har betalt for i forbindelse med reservering av graven. Den som overtar parets gravsted i 2030 vil da få krav om fornying av feste på hennes grav i 2032 (hun betalte jo den reserverte graven for 10 år i 2022), og på begges grav i 2042 (da har mannen vært gravlagt i 20 år og frigravperioden er utløpt).

Når noen velger bisettelse med kremasjon kan man velge å sette ned urnen på en eksisterende kistegrav. Denne gravleggingen utløser en ny frigravperiode på den graven der urnen settes ned og det skal da ikke betales festeavgift på denne graven før 20 år etter at urnen ble satt ned. Ved å velge kremasjon kan man få muligheten til å samle flere i familien på samme grav. Dette kan være et godt alternativ for mange da man får bare en grav å stelle og å betale festeavgift for. 

Urner kan også settes ned på egne urnefelt. Det er også en mulighet for å sette ned urne i en navnet minnelund eller anonym minnelund. Foreløpig har vi dette tilbudet kun på Rørvik, men det planlegges å etablere minnelunder også på andre gravplasser i kommunen i løpet av forholdsvis nær framtid.

HER finner du gravferdsloven.

Tilbake